Nykyään yhä useammat ymmärtävät, että klassiseen fysiikkaan pohjannut mekanistis-materialistinen maailmankuva on puutteellinen. Fyysisten ja biologisten tekijöiden lisäksi myös ihmisen psyykkiset, sosiaaliset ja eettiset piirteet ovat osa todellisuuden dynaamista kudosta. Virheellisten perusoletusten ruokkima luonnontieteellisen ja humanistisen lähestymistavan jyrkkä vastakkainasettelu on lieventymässä.
Filosofiassa on vuosisatoja keskusteltu siitä, onko ihminen pohjimmiltaan kone vai henkinen olento. Todellisuuden tulkitseminen yksiulotteisesti joko aineelliseksi tai henkiseksi on hämärtänyt käsitystä ihmisen sisäisen todellisuuden luonteesta ja merkityksestä – kuinka tietomme, arvomme ja päämäärämme vaikuttavat myös ulkoisen maailman muotoutumiseen.
Ihmisen ja ympäristön välinen raja on fyysiselläkin tasolla häilyvä; ympärillämme vellovat lukemattomat bakteerit osallistuvat myös elintoimintoihimme ja niitä voi olla sisällämme enemmän kuin omia solujamme, jotka nekin vaihtuvat moneen kertaan elämämme aikana. Aivotoimintoja kuvantavat laitteet ovat osoittaneet, että aivojen neurofysiologinen tila ja subjektiivisesti koetut mielen sisällöt ovat selkeästi riippuvaisia toisistaan ja kiinteässä vuorovaikutuksessa keskenään. Ajattelemmepa näiden perustavien rakenteiden syvemmän olemuksen aineeksi, hengeksi, energiaksi tai vaikka informaatioksi, ne muotoutuvat aina osana laajempaa biologisten ja kulttuuristen syiden ja olosuhteiden verkostoa. Kun mielen tila muuttuu, aivotkin muuttuvat. Mielen sisältöjä hallitsemalla voimme säädellä aivojamme: vahvistaa, heikentää tai luoda uusia kytkentöjä hermosolujen välille. EEG-avusteinen meditaatio on tastä hyvä esimerkki.
Ihmiskunnan tulevaisuus on pitkälle omissa käsissämme. Globaalien ongelmien ratkaiseminen edellyttää ajattelutapojen uudistamista; kykyä enemmän tai vähemmän tietoisesti valita oma tiemme todellisuuteen sisältyvistä lukemattomista mahdollisuuksista. Vastuullinen ihminen ymmärtää olevansa jotakin enemmän kuin pelkkä valmiiksi ohjelmoitu automaatti. Hän kykenee kehittämään omaa sisäistä tilaansa, edistämään harmonian ja tasapainon toteutumista niin itsessään kuin ympäristössäänkin – näkee, että viime kädessä yhteistä hyvää toteuttamalla voi parhaiten toteuttaa myös omaa etuaan.
Maailmankuvan muutos uudistaa terveysajattelua Blogikirjoitus 2017
Kvanttifysiikka ja itämainen filosofia Seminaariesitelmä 2014