Filosofisessa keskustelutapaamisessa sukellamme asiakkaan sisäiseen elämään, havainnoimme hallitusti erilaisia elämäntilanteita ja toimintatapoja. Pohdimme tunteita ja ajattelumalleja, niiden vaikutuksia ja piileviä syitä. Tarkkaavainen havainnointi avaa pääsyn olemassaolon syvempiin ulottuvuuksiin; auttaa paremmin ymmärtämään tapahtumien sisäistä dynamiikkaa.
Filosofiavastaanotto ei merkitse mitään perinteistä terapiaa tai valmiiseen kaavaan ja asiantuntijuuteen perustuvaa tietämistä. Pikemminkin pyrimme avoimen ja tasavertaisen keskustelun kautta syväluotaamaan asiakkaan elämäntilannetta ja sen mahdollisia ongelmakohtia eri puolilta. Luovassa ja herkkävireisessä vuorovaikutuksessa keskusteluun voi nousta hyvinkin henkilökohtaisia, elämän suuntaan, arvoihin ja valintoihin liittyviä perustavia kysymyksiä, joiden luottamuksellinen käsittely lisää itseymmärrystä ja elämänlaatua. Pohjimmiltaan kysymys palautuu usein siihen, mikä on yksilön käsitys elämänsä tarkoituksesta ja merkityksestä, ja millä tavoin hänen nykyinen elämäntilanteensa tätä taustaa vasten hahmottuu.
Keskustelun lähtökohtana on oletus ihmisestä monitasoisena psykofyysisenä kokonaisuutena. Tietoisuutemme myötä meillä on kyky arvioida, ja tarvittaessa muuttaa toimintatapojamme. Arkijärjen ja opittujen ajattelutapojen lisäksi asioita voidaan hahmottaa myös omakohtaisemmin, välittömän ymmärryksen kautta. Tätä kykyä vahvistamalla voimme tavoittaa aikaisemmin tiedostamatta jääneitä tekijöitä, jotka ovat saattaneet suurestikin vaikuttaa ihmisen valintoihin ja elämänkulkuun. Asioiden tiedostaminen on avain sisäiseen tasapainoon ja aitoon henkiseen kasvuun. Kun tietoisuus laajenee ja sen erotuskyky paranee, ihminen näkee asiat selkeämmin - löytää oman tiensä ja tapansa viisaasti luotsata elämäänsä olemassaolon kokonaisuudessa.
Elämänsä polulla jokainen voi aika ajoin törmätä rajoihinsa. Filosofinen keskustelu tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä. Tilanteen mukaan voimme valottaa isoja eksistentiaalisia kysymyksiä tai pureutua arkipäivän ongelmiin elämänhallinasta työssä jaksamiseen. Asiakas määrittelee keskustelun rajat. Toiveidensa mukaisesti voin olla joko aktiivisempi tai passiivisempi keskustelukumppani: voin pysytellä lähinnä peilinä, jonka kautta asiakas voi itse selkiyttää ajatuksiaan ja perustavia olettamuksiaan, tai voin toimia aktiivisemmin, ja oman kokemukseni ja näkemykseni pohjalta tarjota myös uusia näkökulmia ja ratkaisuehdotuksia. Ideani pohjaavat niin idän ja lännen filosofisiin traditioihin kuin moderniin neurotieteeseen ja tietoisuustutkimukseen.
Asiakas saa ennen tapaamista kysymyskaavakkeen, jonka avulla hän voi kaikessa rauhassa pohtia sopivia menettelytapoja ja syvimpiä käsityksiään elämästä ja sen mahdollisesta tarkoituksesta. Vuorovaikutuksen onnistumiseksi on tärkeätä, että kysymyksiin annetaan mahdollisimman lyhyet ja selkeät vastaukset. Kun ihminen on todella valmis katsomaan itseään ja elämänsä kulkua täysin avoimesti ja rehellisesti, kuin ulkopuolisena, mitään torjumatta ja peittelemättä, hän saa käyttöönsä uusia voimavaroja.
Filosofinen konsultaatio tapahtuu pääsääntöisesti Helsingin keskustassa Uudenmaankadulla KalpaTarun uudessa toimitilassa. Se voidaan järjestää myös rauhallisessa maaseutuympäristössä Kirkkonummella tai tarpeen mukaan myös puhelin tai Zoom-yhteyden avulla. Tuntiveloitus on 45 euroa. Ota yhteyttä!
KalpaTarun filosofinen vastaanotto on osa Filosofisen praktiikan verkosto FIVE ry:tä. Katso esittely täältä.