Voin hyvällä syyllä sanoa tietäväni jotakin siitä, minkälaiseksi todellisuus kulttuurissamme ymmärretään. Mitä moderni fysiikka ja filosofia kertovat ihmisen ja luonnon suhteesta, ja miten niiden käsitykset ovat maailmaa ja maailmankuvaa muokanneet. Olen saanut hiukkasfysiikan ja tieteenfilosofian koulutuksen ja vuosia tutkinut ja opettanut näitä asioita akateemisissa laitoksissa. Julkaisuluettelooni sisältyy monia tieteellisiä artikkeleita ja olen kirjoittanut aihepiiristäni kattavan perusteoksen ”Kvanttilainen todellisuus, fysiikka ja filosofia maailmankuvan muovaajina” (Yliopistopaino 2006, Gaudeamus 2008).
Todellisuuden luonnetta koskevien perimmäisten kysymysten äärellä – jos koskaan - ihminen kuitenkin tunnistaa tietämättömyytensä. Lisääntyneestä tiedosta ja teknologiasta huolimatta kukaan ei voi varmasti ja lopullisesti julistaa minkälaisessa maailmassa elämme, ja mistä tässä kaikessa on kyse: miksi olemme olemassa ja mitä varten ponnistelemme. Asiantuntijuus, akateeminen ura tai vaikuttaminen eivät ehkä siksi koskaan muodostuneet minulle kovin tärkeiksi. Hyppäsin pois oravanpyörästä jo ennen valmistumistani muuttamalla 1980-luvun alussa maalle. Luonto, sisäinen rauha, oma tie ja tutkiskelu tuntuivat tärkeämmältä kuin hiukkasfyysikon uraputki ja kilpailu tutkijanpaikoista, vaikka opintojeni aihepiiri minua syvästi kiinnostikin. Luomuviljelijän vuosinani opetin fysiikkaa ja matematiikkaa yläasteella ja lukiossa; paransin maailmaa laittamalla alkuun paikallista vihreää liikettä ja luonnonsuojeluseuraa. Sittemmin elämä on tuonut eteen toisenlaisia haasteita ja mahdollisuuksia, joista saat lisää tietoa esim. oheisesta pienoiselämäkerrasta Luonnonfilosofian haaste, jossa kuvaan oman polkuni teoksessa Miten meistä tuli filosofian tohtoreita (Suomen filosofinen yhdistys, 2010).
Fysiikkaan ja todellisuuskäsityksen uudistamiseen liittyvät kysymykset ovat aina pysyneet keskeisellä sijalla elämässäni ja vain vahvistuneet Physics Foundations Societyn myötä. Kun kvanttimekaniikan odottamattomat piirteet lähinnä vain paljastivat klassisen fysiikan ajattelutavan rajoittuneisuuden, uusi kokeellinen evidenssi ja entistä laaja-alaisemmat teoriat voivat antaa aineksia todellisuuden luonteen parempaan ymmärtämiseen. Vähitellen, mutta vääjäämättä eteemme on avautumassa uusi maailmankuva, jossa kvanttiparadoksit käyvät ymmärrettäviksi. Uudessa kehikossa voidaan entistä paremmin ymmärtää myös ihmisen sisäisiä rakenteita ja tietoisuuden ulottuvuuksia.
Viime vuosikymmeninä yhä tärkeämmäksi tekijäksi omassa elämässäni on noussut jooga ja meditaatio, joita olen pitkään harrastanut. Yhteys huippuluokan neurotieteilijöihin Andrew ja Alexander Fingelkurtsiin mahdollisti EEG-avusteisen meditaation projektin, joka on syventänyt ymmärrystäni mielen ja aivojen suhteesta. Kuinka jokainen voimme omilla toimillamme muokata ja tasapainottaa aivoihimme automatisoituneita neurofysiologisia prosesseja. Tämä jo Patanjalin joogafilosofiaan ja -psykologiaan sisältyvä ikiaikainen tietämys voi modernin teknologian myötä entistä paremmin avautua nykyihmiselle.
Ajatus KalpaTarun perustamisesta syntyi, kun Suomen joogaliitto kutsui minut puhumaan Valamon joogapäiville vuonna 2008 ja pestasi saman tien toiseksi ohjaajaksi vuosittain toistuneille kursseille Saarijärven joogaopistolla. Näiden kurssien myötä aloin kaivata elämääni enemmän dynaamista ja inspiroivaa vuorovaikutusta samanhenkisten ihmisten kanssa – ihmisten jotka viime kädessä luottavat omaan kokemukseensa etsiessään elämäänsä yhä aidompaa ja todellisempaa sisältöä. Kirjoista hankkimani filosofinen tieto syventyi entistä enemmän omakohtaiseksi kokemukseksi, kun kävin joogaperinteestä nousevan Hamsa-meditaatio-ohjaajakoulutuksen (8 kk). Vuodesta 2020 olen ollut Euroopan joogafederaation jäsen. Olen päässyt näkemään eri maissa kehitettyjä vaikuttavia hankkeita, mikä on lisännyt luottamustani siihen, että ihmiskunta voi vielä korjata aiheuttamansa globaalit ongelmat.
KalpaTaru on paikka, jossa voimme yhteisesti syventää ymmärrystämme maailmasta ja ihmisestä, jakaa kokemuksiamme aineen, mielen ja tietoisuuden ulottuvuuksista. Tervetuloa tutustumaan!
Tutkinnot
Luonnontieteiden kandidaatti (fysiikka), Helsingin Yliopisto, 1979.
Filosofian kandidaatti (hiukkasfysiikka), Helsingin Yliopisto, 1983. Pro gradu: EPR-paradoksi.
Filosofian lisensiaatti (teoreettinen filosofia), Helsingin Yliopisto, 1994. Lisensiaattityö: Niels Bohr fysikaalisen maailmankuvan uudistajana.
Filosofian tohtori (teoreettinen filosofia) Helsingin yliopisto 2004. Väitöskirja: Quantum metaphysics, the Role of Human Beings within the Paradigms of Classical and Quantum Physics.
Tärkeimmät virat ja toimet
Kesätyöntekijä, assistentin sijainen ja kuplakammiofilmien esitarkastelija, Helsingin Yliopisto, Suurenergiafysiikan laitos. Yhteensä 8 kk, 1980.
Matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori, vs. Luumäen peruskoulun yläaste 1983 – 1985.
Fysiikan tuntiopettaja, Taavetin lukio 1984 – 1988.
Työväenopiston tuntiopettaja, Vantaan, Espoon ja Helsingin Työväenopistot 1990-1992. Yhteensä seitsemän pitkää kurssia aiheista: Modernia fysiikkaa jokamiehelle, Fysiikka ja maailmankuva, Filosofian perusteet.
Filosofian tuntiopettaja, Laajasalon opisto ja Helsingin yliopiston avoin yliopisto 1995-1996.
Puheenjohtaja, puolipäivätoimi, Vihreä Sivistysliitto ry, Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus 1995-1997. Myös lukuisia projekti- ja opetustehtäviä ViSiO:ssa 1994-1997.
Suomen akatemian tutkija prof. Eeva Martikaisen projekteissa ”Nykyajan teologia ja länsimaisen todellisuus- ja historiakäsityksen muutos” 1999-2001 ja ”Teologia ja todellisuuskäsitys” 2002-2003.
Vieraileva tutkija Cambridgen yliopisto, Iso-Britannia. Centre for Advanced Religious and Theological Studies (CARTS), Westcott House. Michaelmaes lukukausi 1999.
Teoreettisen filosofian vt. lehtori, Institutionen för humaniora, Högskolan i Skövde, Ruotsi 2003 - 2005. Useita filosofian historian, tieteenfilosofian, metafysiikan ja epistemologian johdanto- ja peruskursseja.
Vieraileva tutkija Wienin yliopisto, Institut für Quantenoptik und Quanteninformation der Österreichen Academie der Wissenschaften, 6 kk 2006.
Vapaa tutkija, tietokirjailija ja luennoitsija 2007-. KalpaTaru -toiminimen puitteissa filosofivastaanotto ja EEG-avusteinen meditaatio.