EEG-avusteisuus
EEG-avusteinen meditaatio on KalpaTarun ja BM-Sciencen kehittämä ainutlaatuinen lähestymistapa, jossa perinteisten meditaatiotekniikkojen vaikutusta voidaan seurata aivoaalloissa tapahtuvien muutosten avulla. Menetelmän avulla saadaan yksilöllistä tietoa aivojen toiminnasta, minkä pohjalta voidaan valita kullekin parhaiten sopiva meditaatioharjoitus. Aivotoimintojen optimoituessa niin mielen selkeys, keskittymiskyky kuin kykyä rentoutua paranevat.
Yksilöllisen valmennuksen lisäksi tarjolla on myös myös kursseja, jossa osallistujat tekevät päivittäin kullekin räätälöidyn 20 minuutin meditaatioharjoituksen. Mittausten lisäksi ohjelmaan sisältyy myös mielentaitoja syventäviä seminaareja, joissa on mahdollisuuden keskustella harjoitukseen liittyvistä kokemuksista.
Nämä palvelut ovat erityisen hyödyllisiä henkilöille, jotka haluavat aloittaa meditaatioharjoituksen tai syventää sitä turvallisesti hyödyntämällä objektiivista tieteellistä tietoa aivojensa toiminnasta ja mielenterveydestä.
Lähestymistavassa kunnioitetaan sekä idän vanhaa viisautta että modernia teknologiaa. Se syntyi kuin itsestään, kun Tarja Kallio-Tamminen oli kvanttimekaniikan mittausongelman myötä havahtunut siihen, että vallitseva maailmankuva ei sisällä riittäviä välineitä ymmärtää havaitsijan vaikutusta ja yhteyttä ympäristöönsä. Todellisuuskäsityksen uudistaminen edellyttää mielen ja tietoisuuden parempaa mallittamista, mikä johti KalpaTarun yhteistyöhön BM-Sciencen kanssa. BM-Sciencessa aivojen ja mielen suhdetta selvitetään neurotieteellisin keinoin, käyttäen ja kehittäen uusinta qEEG-kuvantamista. Meditatiivinen perinne, tiede ja teknologia avaavat uusia lähestymistapoja perinteisesti lähinnä filosofien pohtiman psykofyysisen ongelman ratkaisemiseen.
Aivojen toiminta ja mielensisällöt ovat läheisessä yhteydessä keskenään. Kvantitatiivisella qEEG:llä mitattu aivokäyrä (elektroenkefalogrammi) heijastaa varsin tarkasti mielen tiloja ja toimintatapoja. Toisaalta mittauksilla saadaan tietoa myös mielensisältöjen vaikutuksista; kuinka aivotoiminnot voivat uusien ajatusten ja kokemusten myötä muuttua. Nämä neurotieteen objektiiviset havainnot tukevat idän meditatiivisten perinteiden kokemuksellista tietoa ihmisen sisäisen kasvun ja kehittymisen mahdollisuudesta. Sopivat asana-, hengitys- ja meditaatioharjoitukset toimivat tänäkin päivänä. Jokainen voi niillä itse vaikuttaa elintoimintoihinsa ja mielensä sisältöihin.
Dr. Andrew Fingelkurts, Dr. Alexander Fingelkurts , Dr. Tarja Kallio-Tamminen.
Ihminen ei ilmeisesti ole onnistunut kovinkaan hyvin sopeutumaan muuttuvan ympäristönsä haasteisiin, kun psykiatristen ja psykosomaattisten häiriöiden määrä vain lisääntyy kaikissa teollisuusmaissa. Jokainen meistä kohtaa elämässään monia muutoksia ja joudumme yhä useammin uudistamaan vanhoja toiminta- ja selviytymisstrategioitamme. Kasvavan informaation hallinta aiheuttaa stressiä ja inhimillisiä virhearviointeja, joiden seuraamukset voivat globaalissa maailmassa olla yhä vakavampia. On alettu epäillä, kykeneekö ihminen psykologisesti ja biologisesti sopeutumaan kaikkiin niihin vaatimuksiin, joita elämän nopea muuttuminen ja teknologisen yhteiskunnan dynamiikka meille asettavat.