Jooga on yksi intialaisen filosofian kuudesta perinteisestä koulukunnasta, jonka juuret pohjautuvat yli 3000 vuotta vanhoihin Veda-teksteihin. Se on kokonaisvaltainen teoreettis-käytännöllinen oppijärjestelmä, joka tukee ihmisen omaehtoista kehitystä. Joogaharjoituksiin syventymällä jokainen voi edistää terveyttään ja parantaa elämänsä laatua; oppia tietoisesti säätelemään elinvoimaansa ja mielensä sisältöjä. Harjoituksen myötä yksilö voi herätä huomaamaan ”normaalin tiedostamattomuutensa”- kuinka automatisoituneet toimintamallit ja ympäristö usein sanelevat valintojamme ja elämämme suuntaa. Oppimalla tietoisesti tunnistamaan ja kontrolloimaan reaktioitaan, jokainen voi tasapainottaa elämäänsä, saada käyttöönsä uutta voimaa ja energiaa.
Joogaa on pitkään käytetty keskeisenä henkisen kehityksen ja puhdistautumisen välineenä niin hindulaisuudessa, buddhalaisuudessa kuin sikhismissäkin. Mitään uskontoa se ei kuitenkaan ole, pikemminkin kokemuksellista tiedettä. Joogan perinne on välittynyt vuosituhansien ajan suullisesti opettajalta oppilaalle. Ajanlaskumme alun aikoihin Intiassa vaikuttanut Patanjali kirjoitti joogasutriinsa ensimmäisen yhtenäisen ja systemaattisen esityksen joogan teoreettisista ja käytännöllisistä puolista. KalpaTarun joogafilosofia perustuu Tarja Kallio-Tammisen nykypäivän tietoa ja tarpeita vastaavaan tulkintaan Patanjalin syvällisestä aforismikokoelmasta. Perinnettä kunnioittava, mutta sitä samalla omakohtaisen tiedon ja kokemuksen pohjalta uudistava lähestymistapa perustuu luottamukseen, että luonnon suuri viisaus on tänäänkin jokaisen käytettävissä, joka hiljentyy sitä tavoittamaan.
Käytännöllisempi kivijalka KalpaTarun itsensä tiedostamista ja sisäistä kasvua tukevalle joogapsykologialle tulee joogaan läheisesti liittyvästä, mutta länsimaisilla käsitteillä vaikeammin luokiteltavasta tantra-perinteestä, joka korostaa sisäisten energioiden hallintaa ja elämänvoimaa. Vaikka jokaisella meistä on oma reittinsä kohti yksilöllistymistä ja laajempaa ymmärrystä, ihmisen tilannetta ja sisäisten voimavarojen dynamiikkaa jäsentävä chakra-symboliikka auttaa valaisemaan haasteita, joita kukin voi elämänsä koulussa kohdata. Itämaisessa perinteessä ihminen on lähtökohtaisesti nähty monitasoisena kompleksina kokonaisuutena, jonka kehityksessä fyysiset, emotionaaliset ja mentaaliset tekijät limittyvät toisiinsa. Tällöin myös erilaisia häiriöitä ja haitalliseksi osoittautuneita ehdollistumia voidaan työstää monin toisiaan täydentävin tavoin. Erilaisista jooga- ja meditaatiomuodoista jokainen voi loytää itselleen sopivan harjoitustavan.
Joogafilosofian uusi tuleminen
Seuraavissa Tarja Kallio-Tammisen yksityiskohtaisemmissa artikkeleissa tarkastellaan kvanttifysiikan pohjalta hahmottuvan uuden todellisuuskäsityksen suhdetta intialaiseen filosofiaan, jossa on tuhansien vuosien ajan keskitytty mielen ja tietoisuuden ilmiöihin. Näitä mentaalisia tekijöitä ei enää kvanttimekaniikan myötä tarvitse sulkea materiaalisen todellisuuden ulkopuolelle, kun ajatus kaikkien todellisten ilmiöiden palautumisesta aika-avaruudessa liikkuviin hiukkasiin on havaittu virheelliseksi.
Aivot, mieli ja tietoisuus vedalaisessa ajattelussa. Futura 3/2007
Muodon ja materian leikki, Onko intialainen ajattelu sukua modernille fysiikalle? Teoksessa Tapio Tamminen (toim.) Guruja, joogeja ja filosofeja - Intian filofiaa. WSOY2008